Κ Ε Μ Μ Ε
Το (Κ.E.M.M.Ε) είναι αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Η έδρα του βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς και στεγάζεται στη ”Βίλα Κώστα” επί της οδού Λουκή Ακρίτα 4, στη Νέα Ερυθραία.
Σκοπός του είναι η περισυλλογή, διάσωση, διατήρηση, μετάδοση και προβολή των στοιχείων της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων της καθ' ημάς λεγομένης Ανατολής και ειδικότερα της Ερυθραίας Χερσονήσου, που κατοικούν σήμερα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας ή του κόσμου.
Μπορεί να συνεργάζεται με τα δευτεροβάθμια όργανα των προσφύγων και τα προσφυγικά σωματεία της επικράτειας και της αλλοδαπής και να υποστηρίζει τα κάθε φύσεως δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις προς επίλυση προβλημάτων που ακόμη εκκρεμούν ή είναι δυνατόν να αναφυούν εις το μέλλον. Ασχολείται με τη συλλογή, ταξινόμηση, μελέτη και αξιοποίηση του ιστορικού αρχειακού υλικού που αφορά στη Νέα Ερυθραία, έδρα του Κέντρου, η οποία είναι πόλη προσφυγικής προέλευσης.
Στο Κ.Ε.Μ.Μ.Ε πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες.
Εκδηλώσεις μικρασιατικής μνήμης, που γίνονται κάθε Σεπτέμβριο με τον τίτλο "Αλλοτινές πατρίδες"
Κάθε δύο χρόνια διοργανώνει επιστημονικό συμπόσιο με μικρασιατικά θέματα.
Διαθέτει χορευτικό τμήμα παραδοσιακών μικρασιατικών χορών και χορωδία μικρασιατικής μουσικής υπό τη διεύθυνση του κ. Θ. Κοντάρα.
Λειτουργεί τμήμα αγιογραφίας υπό την κ. Μαρία Καρδαρά.
Πραγματοποιούνται διαλέξεις με μικρασιατικά, ή ευρύτερα θέματα,παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής και κάθε είδους καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
 “ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ”

Το Διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από:
Ευτυχία Κούτση (πρόεδρος)
Ελένη Σόρογκα (αντιπρόεδρος)


Μέλη

Μαρία-Χριστίνα Τσιάμα
Αλεξάνδρα Βοζάνη
 
Απόλλωνας Σμυρναίος
Αικατερίνη Μουστάκη
Δημήτριος Ανδρεαδάκης
Αγγελική Σοβατζή
Άννα Σαριλάκη
Αναπληρωματικά Μέλη

Εύα Μακρή
Ελένη Καπασκέλη
Μιχάλης Μανωλιάκης
Ιωάννης Λούσης

Ιωάννης Τσαγκάρης 


ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ 24 Αυγούστου 1921

saggarios2


 

Περίπατος Μνήμης

 

 

 

 

ΣΜΥΡΝΗ 1922: Το άγνωστο φιλμ της καταστροφής και της σφαγής 

 

Το κινηματογραφικό φιλμ 35 χιλιοστών ήταν κρυμμένο μέχρι το 2008 σ΄ ένα διαμέρισμα της Νέας Υόρκης. Ο Ρόμπερτ Νταβιντιάν το ανακάλυψε. Ήταν κινηματογραφικό υλικό που ο παππούς του είχε τραβήξει στη Σμύρνη το 1922. Ο παππούς του γεννημένος το 1895, είχε φοιτήσει στο Αμερικάνικο Κολέγιο στην Κόνια της Τουρκίας και αργότερα ήταν ο σκηνοθέτης του φιλμ, που γυρίστηκε στη Σμύρνη αμέσως μετά την καταστροφή . 
«Η Μεγάλη Φωτιά της Σμύρνης είναι το όνομα που συνήθως δίνεται στη φωτιά που κατέστρεψε τη Σμύρνη από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 1922. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έκαψαν την πόλη και σκότωσαν τους Έλληνες και τους Αρμένιους κατοίκους .Η  35 χιλιοστών ταινία ήταν κρυμμένη στο διαμέρισμα της γιαγιάς μου στη Νέα Υόρκη για 60 χρόνια. Ήμουν τυχερός να  μεταφέρω το υλικό σε ψηφιακή, πριν καταστραφεί”,γράφει ο Ρόμπερτ Νταβιντιάν.