9/5/17

Ένα οδοιπορικό μνήμης στο ΚΕΜΜΕ
Περίπατος Μνήμης της Μικρασιατικής Ερυθραίας, στον φιλόξενο και καταπράσινο κήπο της Βίλλας Κώστα. Μια ευχάριστη διαδρομή γεμάτη εικόνες αλλά και πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό από τη Σμύρνη ως τον Τσεσμέ, από το Λυθρί ως το Σεβντίκιοϊ, από τα Βουρλά ως τον Μπουτζά και από το Σιβρισάρι ως τα Αλάτσατα, η οποία εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Γιώργου Θωμάκου και πλήθους κόσμου.                
Ο όμορφα διαμορφωμένος κήπος του ΚΕΜΜΕ με τα μονοπάτια και τους πίνακες με το φωτογραφικό και ιστορικό υλικό είναι έργο της προέδρου του ΚΕΜΜΕ κ. Έφης Κούτση, του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου και του ακούραστου φιλολόγου κ. Θοδωρή Κοντάρα ο οποίος παραχώρησε ευγενικά υλικό από το προσωπικό του αρχείο και κατέγραψε τα ιστορικά στοιχεία. Εθελοντικά για την υλοποίηση του έχει εργαστεί όλη η οικογένεια του ΚΕΜΜΕ.
Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους επίσης η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σάντυ Πατρινού, οι αντιδήμαρχοι κ. Μιχάλης Καυγαλάκης, κ. Δημήτρης Λιανός, κ. Σίσσυ Παπασπύρου, κ. Απόστολος Κασιούρας, κ. Παντελής Παπανικολόπουλος, κ. Ζέτη Κασιμάτη, η τέως Δήμαρχος Ν. Ερυθραίας κ. Βασιλική Ταμβάκη, ο τ. Γενικός Επιθεωρητής Δημ. Διοίκησης Λ. Ρακιτζής, η πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Ερυθραίας  κ. Δ. Δελή, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της ΟΠΣΕ κ. Λουκάς Χριστοδούλου, η τ. πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ κ. Μαρία Μενδωνίδου, πρόεδροι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.
Η λιτή τελετή, της οποίας την παρουσίαση έκανε η αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Λίνα Σόρογκα, ξεκίνησε με θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, ο οποίος αναφέρθηκε και στις δικές του μικρασιατικές ρίζες από την Σαμψούντα. Ο κ. Βούτσης συνεχάρη όλους όσους εργαστήκαν για την δημιουργία του οδοιπορικού μνήμης και τόνισε τη σημασία της μάχης που δίνεται να διατηρηθεί ζωντανή η συλλογική μνήμη απέναντι στην λήθη.
Ο  Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Γιώργος Θωμάκος, ευχαρίστησε όλη την οικογένεια του ΚΕΜΜΕ που κατάφερε να υλοποιήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μια ιδέα, σε μεγάλο καινοτόμο έργο πολιτισμού  που θα μείνει για να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη. Ο κ. Θωμάκος επεσήμανε ότι ο Δήμος Κηφισιάς θα φροντίσει να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν όλα τα παιδιά των σχολείων της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης στο μονοπάτι ενεργής μνήμης του ΚΕΜΜΕ.
Η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ κ. Έφη Κούτση μεταξύ άλλων ευχαρίστησε το Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Γιώργο Θωμάκο, ο οποίος της έδωσε την ευκαιρία να εκφράσει με τον «Περίπατο στην Μικρασιατική Νέα Ερυθραία» την αγάπη της και τα ερεθίσματα που έλαβε από την οικογένεια της με καταγωγή από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας.
Μια πρωτοποριακή ιδέα που καλλιεργεί τον πολιτισμό γίνεται πράξη και μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας, Μιχάλης Καυγαλάκης.
Ακολούθησε η απαγγελία από τη δικηγόρο κ. Νατάσσα Μητσοπούλου του ποιήματος του Κωστή Παλαμά «Το τραγούδι των προσφύγων». Στη συνέχεια  οι τραγουδίστριες του Χορευτικού Ομίλου της Ν. Ερυθραίας υπό την καθοδήγηση του κ. Θοδωρή Κοντάρα ερμήνευσαν μικρασιατικά και ερυθραιώτικα τραγούδια.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Γιώργο Θωμάκο, από την Πρόεδρο του ΚΕΜΜΕ κα Έφη Κούστη και τον Αντιδήμαρχο Νέας Ερυθραίας κ. Μιχάλη Καυγακάλη. Η γιορτή των εγκαινίων έκλεισε με την ξενάγηση των επισήμων αλλά και του κόσμου που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.