11/6/18

«Από τη γη της Μικρασίας στις Κυκλάδες»


     Την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, στις 7:30μμ. πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο ασφυκτικά γεμάτο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν.Ιωνίας ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. το μουσικό οδοιπορικό του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν.Ιωνίας με τίτλο «Από τη γη της Μικρασίας στις Κυκλάδες», βασισμένο στην πρωτότυπη ιδέα του Προέδρου του Συνδέσμου,κ.Γιώργου Νουβέλογλου.
Ο φιλόλογος κ. Θοδωρής Κοντάρας ταξίδεψε μαγευτικά τους παρευρισκομένους μέσα από την εξαιρετική ομιλία του με θέμα τη δημοτική μουσική και τα τραγούδια της Ιωνίας, ενώ τα τιμώμενα πρόσωπα  οι κ.κ. Αγγελική Κονιτοπούλου και Στέλλα Κονιτοπούλου ερμήνευσαν μοναδικά γνωστά τραγούδια των Κυκλάδων επηρεασμένα από το μικρασιατικό στοιχείο. Τραγούδια της Μικρασίας ερμήνευσαν με τον δικό τους-ξεχωριστό  τρόπο οι Γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Ν.Ερυθραίας. Το χορευτικό συγκρότημα «Ο Χορο-Αχλιστός» της Μαρίας Κλουβάτου πλαισίωσε χορευτικά, ενώ μουσικά συνόδευσαν  ο κ. Δημήτρης Ράπτης με το λαούτο του και ο κ. Βασίλης Κλουβάτος με το βιολί του, μεταφέροντας μία αιγαιοπελαγίτικη αύρα στην εκδήλωση.
Υπεύθυνη για τον συντονισμό της εκδήλωσης και την επιμέλεια του οπτικοακουστικού υλικού που προβλήθηκε  ήταν η εκπαιδευτικός-αφηγήτρια και φίλη του Συνδέσμου κα Κωνσταντίνα Σόγια.
Την επιμέλεια  της εκδήλωσης και της διακόσμησης του χώρου με κειμήλια είχε εξολοκλήρου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν.Ιωνίας κ. Γιώργος Νουβέλογλου.  Στο πάνελ δέσποζε  από τη μια, το κανονάκι του  Δημήτρη Μιχαηλίδη,  μαθητή του Ν. Στεφανίδη που έχει μεταφερθεί από την Αλάγια της Μικράς Ασίας (χρόνος κατασκευής περί τα τέλη του 19ου αι.) και από την άλλη, το  ούτι του ιωνιώτη μουσικού και Σπάρταλη,  Δαμιανού Κυπρισλόγλου.
Η έναρξη έγινε υπό τους ήχους ενός σπάνιου ηχητικού ντοκουμέντου: αυτοσχεδιασμοί  στο κανονάκι από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη.
Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα του Προέδρου Αλαγιωτών Ν.Ιωνίας κ. Γιώργου Νουβέλογλου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση μετέφεραν,  εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως,  Ν.Ιωνίας κ.κ. Γαβριήλ,  ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως πατέρας Επιφάνειος Αρβανίτης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ν.Ιωνίας κ. Χρήστος Χατζηιωάννου εκ μέρους του Δημάρχου της Ν.Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών κ. Γιώργος Νουβέλογλου, αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκελημένους και ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στους οικογενειακούς δεσμούς του τόσο με τη Μικρασία όσο και με τη νησιωτική Ελλάδα. Αναφέρθηκε δε, με ιδιαίτερη συγκίνηση στη φωτογραφία της πρόσκλησης της εκδήλωσης: «Πρόκειται για το κανονάκι στις χορδές του οποίου χόρευαν ρυθμικά τα δάχτυλα του αλησμόνητου Μήτσου Μιχαηλίδη, που έζησε στη Ν.Ιωνία, μαθητή του μεγάλου Ν.Στεφανίδη, ζωντανεύοντας τις μνήμες των Αλησμόνητων Πατρίδων».
Στη συνέχεια, προβλήθηκε η παρουσίαση του οπτικο-ακουστικού υλικού της εκπαιδευτικού-αφηγήτριας κας Κωνσταντίνας Σόγια  που μας ταξίδεψε σε Μικρασία και Κυκλάδες.  Μέσα από εικόνες μουσικών παραδοσιακών οργάνων της Μικράς Ασίας, μέσα από μνήμες των σπουδαιότερων οργανοπαιχτών της, το ταξίδι της παράδοσης ξεκίνησε από τη γη της Ιωνίας, πέρασε μέσα από τη θάλασσα για να  καταλήξει απέναντι, στη γη των Κυκλάδων. Το σπάνιο  φωτογραφικό άλμπουμ, τόσο της οικογένειας Κονιτοπούλου όσο και των ερμηνευτριών κ.κ. Αγγελικής και Στέλλας Κονιτοπούλου, δημιούργησε έντονη συγκίνηση.
Την εξαιρετική ομιλία του φιλολόγου κ. Θοδωρή Κοντάρα με θέμα τη δημοτική μουσική και τα τραγούδια της Ιωνίας διαδέχθηκαν τραγούδια της Μικρασίας που ερμήνευσαν οι  Γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Ν.Ερυθραίας.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών παρουσίασε με λόγια συγκινητικά την ιστορία της οικογένειας Κονιτοπούλου και η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν.Ιωνίας κα Γκέλλυ Σακαλόγλου μίλησε για τις εξαιρετικές ερμηνεύτριες κ.κ. Αγγελική και Στέλλα Κονιτοπούλου.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τις βραβεύσεις των δύο ερμηνευτριών. Η βράβευση της κας Αγγελικής Κονιτοπούλου, εξ΄ονόματος του Συνδέσμου, έγινε από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ν.Ιωνίας, πατέρα Επιφάνειο Αρβανίτη, ενώ η βράβευση της κας Στέλλας Κονιτοπούλου  από τον Ταμία του Συνδέσμου Αλαγιωτών κ. Κώστα Τσοπανάκη.
Το δεύτερο μέρος – το καθαρά μουσικό- ήταν ένα πάντρεμα των μικρασιάτικων σκοπών με τα κυκλαδίτικα ακούσματα. Οι Γυναίκες της Ν.Ερυθραίας και  οι κ.κ. Αγγελική και Στέλλα Κονιτοπούλου ερμήνευαν μοναδικά -τραγούδια και σκοπούς με κοινές ρίζες. Ο φιλόλογος κ. Θ. Κοντάρας παρουσίαζε κάθε τραγούδι ξεχωριστά εξηγώντας  την προέλευσή του.
Το άρτιο δέσιμο των συντελεστών  και οι μοναδικές ερμηνείες προκάλεσαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα! Ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν έκδηλος με τη συμμετοχή του στον χορό και  τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα!
Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε κλίμα συγκίνησης με το παραδοσιακό τραγούδι «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα» που ερμήνευσε μοναδικά η κα Αγγελική Κονιτοπούλου και την συνόδευσαν η  κ.Στέλλα Κονιτοπούλου και οι Γυναίκες της Ερυθραίας.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν.Ιωνίας, κ. Γιώργος Νουβέλογλου, κάλεσε τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Ν.Ιωνίας, κ. Χρήστο Χατζηιωάννου, να τιμήσει τον φιλόλογο κ. Θοδωρή Κοντάρα. Αναμνηστικά δόθηκαν από την Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Αλαγιωτών,  κα Γκέλλυ Σακαλόγλου, στον κ.Βασίλη Κλουβάτο, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αλαγιωτών, κ. Γιώργο Νουβέλογλου, στην επικεφαλής των Γυναικών του Χορευτικού Ομίλου Ν.Ερυθραίας κα Τούλα Σιδέρη, από τον Πρόεδρο της Ένωσης Βουρλιωτών,  κ. Φώτη Καραλή, στην κα Μαρία Κλουβάτου, από την Πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών (ΕΓΕ) Ν. Ιωνίας, κα Λέλα Μπανούση, στον  κ. Δημήτρη Ράπτη. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου, πρόσφερε αναμνηστικό στην εκπαιδευτικό-αφηγήτρια και φίλη του Συνδέσμου Αλαγιωτών κα Κωνσταντίνα Σόγια.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ν.Ιωνίας πατήρ Επιφάνειος Αρβανίτης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνας Πατήρ Χρύσανθος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Χρήστος Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο Υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Δημ. Κυριόγλου, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» κα Δέσποινα Θωμαΐδου, ο  ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φώτης Τσομπάνογλου, ο κ. Κυριάκος Χήνας – Εκπρόσωπος της Λέσχης Ιστορίας & Πολιτισμού της Α.Ε.Κ. Από την Ένωση Σπάρτης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Χάρης Σαπουντζάκης, από την Κεραμωτή Νάξου ο Πρόεδρος κ. Νίκος Φυρογένης, από τον Σύλλογο Απεραθητών Νάξου η Πρόεδρος κα Σοφία Γκρατσία, από την Ένωση Γυναικών (ΕΓΕ) Ν. Ιωνίας κα Λέλα Μπανούση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών κ. Φώτης Καραλής, ο Πρόεδρος των Τριγλιανών Ραφήνας κ. Γιώργος Κικής, από την Ένωση Μικρασιατών Καππαδοκίας Ν.Ιωνίας κα Μπρόλιου, από τον Σύλλογο Σμυρναίων Ν.Ιωνίας κα Έλσα Ανθρακίδου, από το Σωματείο Ινεπολιτών-Κασταμονιτών η  Γ. Γραμματέας κα Λαμπρινή Σπανοπούλου, ο κ. Νικόλαος Χατόγλου -μέλος της Πειθαρχικής Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, η κα Μαίρη Αρώνη-Δημοτική Σύμβουλος-Γραμματέας Δ.Σ. του Δήμου Ν.Ηρακλείου, οι συγγραφείς:  κ. Αντώνης Καζαντζόγλου, κα Ευφροσύνη Κακογιαννάκη-Λιβανίου και κα Μαρίτσα Σαριντζιώτου-Σπύρου, μέλη και φίλοι του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν.Ιωνίας.
Ευχαριστούμε την ionianet, την καθημερινή εφημερίδα της Ν.Ιωνίας στο Διαδίκτυο για την κάλυψη της εκδήλωσης, καθώς επίσης και την οικογένεια Δημ. Μιχαηλίδη (σύζυγο, κόρη, υιό, γαμπρό και δισέγγονα) που μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση.