Χορευτικός όμιλος
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
   Ο Χορευτικός Όμιλος του Πνευματικού Κέντρου του τέως Δήμου Νέας Ερυθραίας (σήμερα ονομάζεται ΚΕΜΜΕ) ιδρύθηκε το 1981 με πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που αγαπούν την τεράστια μουσικοχορευτική παράδοση του ελληνικού λαού και ιδιαιτέρως την κληρονομιά των μικρασιατικών μας πατρίδων.  
    Στόχος του Ομίλου είναι η γνωριμία, η διάσωση και η διατήρηση των χορών, των τραγουδιών και των εθίμων της ιωνικής Ερυθραίας κυρίως, αλλά και άλλων περιοχών του Ελληνισμού, που δυστυχώς σήμερα χάνονται ολοταχώς, καθώς και η διάδοσή τους στις νεότερες γενεές που ζουν στο αστικό απρόσωπο περιβάλλον της πόλης, ξεκομμένες από τις πηγές του λαϊκού ελληνικού πολιτισμού.
  Ο Χορευτικός Όμιλος έχει καθιερωθεί στη Νέα Ερυθραία και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής σαν ένα από τα καλύτερα μικρασιάτικα συγκροτήματα και η δουλειά του αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες του Πνευματικού μας Κέντρου.  
    Στην επίπονη προσπάθειά μας για την διάσωση της μουσικής και χορευτικής κληρονομιάς των Ελλήνων της Ανατολής, μάς συμπαραστάθηκαν ο τέως Δήμος Ν. Ερυθραίας, το Πνευματικό Κέντρο Ν. Ερυθραίας και πάρα πολλοί παλιοί Ερυθραιώτες, που μας δίδαξαν τους χορούς και τα τραγούδια της μικρασιατικής Ερυθραίας.
    Σημαντικότατη επιτυχία του Χορευτικού Ομίλου είναι η ηχογράφηση 46 ερυθραιώτικων και σμυρναίικων τραγουδιών από το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών, τα οποία εξεδόθησαν σε τρεις ψηφιακούς δίσκους και από το 1991 κυκλοφορούν ευρέως ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σ' αυτά τραγουδούν και παίζουν με τον πιο αυθεντικό τρόπο κάτοικοι της πόλης μας, μέλη του Χορευτικού Ομίλου.
   Ο Χορευτικός Όμιλος, στην τριαντάχρονη και πλέον πορεία του, έχει εμφανιστεί αμέτρητες φορές σε εκδηλώσεις δήμων και κοινοτήτων, μικρασιατικών σωματείων, πνευματικών ιδρυμάτων και διαφόρων συλλόγων κάθε είδους στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ιταλία, προβάλλοντας πάντοτε τη μικρασιατική μουσικοχορευτική παράδοση. Κορυφαίες οι εμφανίσεις του στο Φεστιβάλ Αθηνών (στο Ηρώδειο, σε παραστάσεις της αξέχαστης Δόμνας Σαμίου και του Λάμπρου Λιάβα), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αφιερώματα στη Δ. Σαμίου και στο δημοτικό τραγούδι), στο Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα (δίπλα στη Χάρη Αλεξίου) και πρόσφατα στην τηλεοπτική εκπομπή της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης «Το αλάτι της γης» που επιμελείται ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας.
Από το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ)
E-MAIL:  pkdne@otenet.gr  - τηλ. 210 620 61 90
Θοδωρής Κοντάρας
 
 
 
 
 

Μια πρόβα της χορωδίας των γυναικών του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας, όπως τόσες άλλες.

Από τη λήψη της της 8ης Απριλίου 2019 μέχρι την προβολή της 3ης Μαΐου 2021, μια μεγάλη απουσία,

αυτή της αγαπημένης μας Άννας Δρόσου.

Αφιερωμένη αυτή η πρόβα στη μνήμη της.

Γιάννης Ασπρόμουγγος